Új eljárást dolgoztak ki a tüdőrák korai felismerésére. A munkában a Debreceni Egyetem szakemberei is részt vettek.

A kutatás célja az volt, hogy korai stádiumban felismerhető legyen a tüdőrák, így sokkal nagyobb a beteg gyógyulási esélye. A kutatómunkát végző cég egyik tagja a Debreceni Egyetem. Az elvégzett munkáról csütörtökön számoltak be a Klinikán. A tájékoztatón elhangzott, világszerte az esetek több mint nyolcvan százalékában késői fázisban ismerik fel a tüdőrákot. Ilyenkor már sokkal kisebb eséllyel gyógyítható.

Új eljárással hamarabb fel lehet ismerni a tüdőrákot
Új eljárással hamarabb fel lehet ismerni a tüdőrákot

A kezelések hatékonysága nagyon magas. El lehet érni azt, hogy a tüdőrák miatt történő halálozás a mai 84 százalékról akár 50 százalékra csökkenjen – mondta el Dr. Takács László, tudományos igazgató.

Hazánk a tüdőrákos megbetegedések számában a világ élmezőnyébe tartozik. A most bemutatott kutatás egyik eredménye lehet, hogy a korai stádiumban felismert betegséget gyógyítani tudják. A lényege az, hogy a szűrésnél nem csak a fehérjék mennyiségét, hanem minőségét is ellenőrzik. Az eljárás gyakorlatilag egy vérteszt. Az a fontos, hogy az emberek félévente járjanak szűrésre.

Költséghatékony vizsgálatot szeretnénk kidolgozni, ez a célunk és nyílván az, hogy minél többen használják, annál olcsóbb lehet – hallhattuk Dr. Szigeti István ügyvezetőt.

A kutatás befejeződött, most a minőség-ellenőrzés, az engedélyeztetés és a forgalomba hozatal következik – várhatóan másfél év múlva. A programban résztvevők a jövőben más ráktípusok korai felismerésének eljárásán kezdenek dolgozni.

Akkreditált Innovációs Klaszter