PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSSAL MEGVALÓSULÓ KUTATÁS-FEJLESZTÉS A TÜDŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉRE

2015. február. 26
BIODIAGNOSTICA KFT.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSSAL MEGVALÓSULÓ KUTATÁS-FEJLESZTÉS A TÜDŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉRE

A BioDiagnostica Kft. szervezésében a héten megtartották a záró értékelő rendezvényét annak a nagyszabású kutatás-fejlesztési projektnek, amely 2011. február 15.-től 2015. február 28.-ig tart és a tüdőrák korai felismerését célozta meg.

Ma a tüdőrák betegség világszerte az esetek több mint 80%-ában csupán késői, ún. III-IV. fázisában kerül felismerésre és ilyenkor már sokkal kisebb eséllyel gyógyítható, így a leggyakrabban halállal végződő ráktípus. A korán, még tünetmentes szakaszban felismert tüdőrák azonban, mint a rákok általában jelentős, ≈50%-ban is sikeresen gyógyítható, ezért elsőrendű fontosságú a betegség korai és pontos azonosítása. A diagnosztizálás első lépése ma minden esetben képalkotó eljárás, pl. CT vizsgálat vagy ezt megelőzően mellkas röntgen felvétel, amelyek azonban nem mindig elég specifikusak (sok az ál pozitív lelet) és ismételt alkalmazásuk magas sugárdózissal és nagy költséggel jár. Számos kutató laboratórium kísérletezik egyszerűbb diagnosztikai módszerek kidolgozásával, de eddig még nem került piacra igazán jó megoldás.

A BioDiagnostica Kft. (BD) tulajdonosai* és az ország vezető pulmonológiai intézetei** egy olyan, diagnosztikára alkalmas prototípus vérteszt kifejlesztésére, kipróbálására és piacra vitelére szövetkeztek, amely a BioSystems International (BSI) Kft es a Randox Ltd, angol ceg. ellenanyag alapú biocsip termékfejlesztésére épül s a tüdőrák diagnózisra és a korai tüdőrák szűrésére egyaránt alkalmazható lesz.
A Tüdőrák diagnózisra és a korai tüdőrák szűrésére alkalmazható diagnosztikum kipróbálása (GOP 1.2.1-09-2010-0019) projekt másik fő támogatója – európai uniós források felhasználásával – a magyar állam, amely 256,31 Millió Ft. támogatási összeggel támogatta a programot.

A jelen fejlesztés a Debrecen Fejlesztési Pólus program Pharmapolis kulcsprojektjéhez, azon belül az In vitro technológiai platformok című tématerülethez kapcsolódik, amelyben a biomarkerek és laboratóriumi diagnosztikumok kutatása, fejlesztése és forgalmazása a cél.

A rendezvényhez a résztvevőkön – kutatók, fejlesztők, a klinikák vezető professzorai és orvosai, a projekt szervezői – kívül telefon konferencián csatlakozott az egyik jelentős diagnosztikai berendezéseket gyártó angol cég, a Randox Ltd. két vezető tudósa is, hiszen a BD és a BSI velük kötött együttműködési szerződést a termék kipróbálására és majdani forgalmazására a világban.

Dr. Szigeti István, a BD ügyvezetője örömmel üdvözölte és köszönte, hogy valamennyi szereplő, elsősorban a klinikai orvosok megfeszített munkával dolgoznak a projekt határidőre való megvalósításán. „Boldog vagyok, hogy több mint 10 éves kutatásunk eredményeként talán létrehozhatjuk az első hatékony tüdőrák vértesztet – nyilatkozta Dr. Takács László, a BD tudományos igazgatója.

A Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter (mint akkreditált innovációs klaszter) alábbi tagszervezetei tulajdonosai a BioDiagnostica Kft.-nek:

  • Biosystems International Kft.
  • Debreceni Egyetem Klinikai Kutató Központ.
  • UD-GENOMED Medical Genomic Technologies Kutatás-fejlesztési és Szolgáltató Kft.
  • SOLVO Biotechnológiai ZRT.

A vizsgálatokban résztvevő egészségügyi centrumok:

  • Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Tüdőgyógyászati osztálya, Dr. Csánky Eszter Osztályvezető Főorvos, a Klinikai Bizottság elnöke vezetésével
  • Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Pulmonológiai Klinika, Prof. Dr. Losonczy György Igazgató, és Dr. Szondy Klára Klinikai Főorvos vezetésével
  • Debreceni Egyetem Klinikai Kutató Központ, Tüdőgyógyászati Klinika, Prof. Dr. Szilasi Mária Igazgató vezetésével
  • Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza, Tüdőgyógyászati osztály Prof. Dr. Somfay Attila Osztály és Tanszékvezető vezetésével
Akkreditált Innovációs Klaszter